Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
14/10/2014 / Barcelona

La relació entre la cuina llatinoamericana i Barcelona dóna el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques

La taula rodona Cuinar a Barcelona ha inaugurat les II Jornades de Gastronomia Llatinoamericana, que organitza Casa Amèrica Catalunya cada dos anys. Enguany, amb la voluntat de donar a conèixer els productes autòctons i receptes originals, en un moment en què nombrosos cuiners llatinoamericans viatgen fora del país per explicar que la seva cuina és molt més rica i variada del que coneixem.

El mexicà Paco Méndez (del restaurant Hoja Santa/Niño Viejo), el peruà Jorge Carlos Muñoz (Pakta)i l'italobrasiler Rafael Vertamatti (Mirando al Mar), moderats per l'especialista en gastronomia del diari El Periódico de Catalunya, Pau Arenós, han explicat com és per ells cuinar a Barcelona.

Jorge Carlos Muñoz, que segons Arenós dirigeix la cuina d'un restaurant que és "referència a tota Europa de la cuina peruana-nikei", es va dur les llavors del nord del Perú i les va plantar a la terrassa de casa seva a Barcelona per poder cuinar les receptes originals. "El que intento és plasmar en els meus plats els meus records de petit al Perú", explica.

Paco Méndez té un hort a València on cultiva productes que no va trobar aquí, com la planta comestible Quelite, mentre que encarrega modificacions en formatges locals perquè s'assemblin als mexicans, com fa amb el formatge Oaxaca. Un dels objectius de Méndez és donar a conèixer la verdadera cuina mexicana als que es pensaven que només eren nachos i el tequila, i també dir als que han cuinat fins ara a l'estranger que "la cuina mexicana no es redueix al picant".

També Rafael Vertamatti troba dificultats en obtenir productes brasilers aquí, com per exemple els formatges o bé el caldo tucupí. La seva cuina beu dels seus orígens, que són brasilers però també italians, libis i siris, "un reflex del que és avui la cuina brasilera, resultat de la important immigració al país".

El propòsit de les II Jornades de Gastronomia Llatinoamericana (del 13 al 17 d'octubre) és acostar la cuina i els productes llatinoamericans al públic català a través d’una programació de conferències, teatre, ruta de tapes, cinema i tallers per a escoles.