L’expedició del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) Santiveri “A l’Aconcagua sense Gluten” va aconseguir el divendres 13 de gener situar sis dels seus membres al cim més alt de l’hemisferi sud i del continent americà, l’Aconcagua, de 6.962 metres. Quatre celíacs, el càmera i la responsable de comunicacions han estat els membres de l’expedició que han arribat al cim. L’objectiu de l’expedició de situar el màxim nombre de persones celíaques al cim de l’Aconcagua s’ha vist doncs complert amb la gesta d’Ignasi Pijoan, Laura Coromines, Eduard Martorell i Daniel Carceller. Anna Moragues i Juanjo Garra els han acompanyat fins al cim.
Quatre celíacs catalans coronen l’Aconcagua
L’expedició del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) Santiveri “A l’Aconcagua sense Gluten” va aconseguir el divendres 13 de gener situar sis dels seus membres al cim més alt de l’hemisferi sud i del continent americà, l’Aconcagua, de 6.962 metres. Quatre celíacs, el càmera i la responsable de comunicacions han estat els membres de l’expedició que han arribat al cim. L’objectiu de l’expedició de situar el màxim nombre de persones celíaques al cim de l’Aconcagua s’ha vist doncs complert amb la gesta d’Ignasi Pijoan, Laura Coromines, Eduard Martorell i Daniel Carceller. Anna Moragues i Juanjo Garra els han acompanyat fins al cim.
Recordem que l’Expedició Santiveri a l’Aconcagua sense Gluten, del Centre Excursionista de Catalunya, i en la que hi col·labora l’ICCI / Casa Amèrica Catalunya, és un projecte destinat a donar a conèixer la malaltia celíaca i a estudiar vies per millorar la qualitat de vida de les persones intolerants al gluten mitjançant l’activitat física i l’esport.
És per aquest motiu que els membres de l’expedició es van proposar dur a terme una gesta esportiva que servís tant per generar un esdeveniment de ressò social i mediàtic que ajudi a difondre el coneixement sobre la malaltia com per estudiar científicament l’efecte de l’activitat física i l’esport en la salut de les persones celíaques.
Així, l’Expedició Santiveri “A l’Aconcagua sense Gluten” ha treballat durant un any amb altres entitats que s’han volgut sumar al projecte. Cal destacar que els membres del grup han realitzat, en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), un estudi per analitzar aquesta influència de l’activitat física sobre la qualitat de vida de les persones celíaques.
Tot aconseguint fer el cim, els quatre celíacs de l’expedició han demostrat que, amb la infrastructura, la logística i la preparació necessària, les persones intolerants al gluten poden fer qualsevol activitat que es proposin.
En aquesta ocasió, l’expedició es va haver d’endur 600kg de menjar sense gluten des de Barcelona fins a l’Argentina per assegurar-se que cap dels seus membres tenia problemes durant l’ascensió per culpa d’haver ingerit, per error, algun producte amb gluten.
Arribar al punt més alt d'Amèrica no és en absolut una empresa senzilla: en els darrers dies, dos escaladors espanyols han mort a la zona. A la temporada anterior, aquesta muntanya es va cobrar un total de quatre víctimes mortals.