El mes d'abril passat la Biblioteca Gabriel García Márquez i Casa Amèrica Catalunya es van embarcar en una nova aventura: Sopa y seco, un podcast gastronòmic i literari que fusiona lletres i sabors. Un programa preparat a foc lent i amb molta salsa que s'emet a través de Radio Maconda. Us deixem els tres primers episodis per gaudir-ne a l'estiu i obrir la gana, tant de llegir com de cuinar i menjar.
‘Sopa y seco’, un podcast gastro-literari
Sopa i seco són les paraules que s'utilitzen a Colòmbia per designar les dues parts que componen un àpat. També és una expressió per referir-se a algú o alguna cosa que imparteix càtedra sobre un tema. Recollint ambdòs significats, Sopa y seco és el nom que adopta el nou podcast de la Biblioteca Gabriel García Márquez i Casa Amèrica Catalunya on hi conflueixen dos àmbits: la cuina (la sopa) i les lletres (el seco).
Aquest espai radiofònic ens passeja per les diverses gastronomies de l'Amèrica Llatina, per ingredients i receptes i per costums culinaris, tot amanit amb diferents textos literaris –poemes, contes, novel·les–, que fan referència a platerets, productes o tradicions al voltant del menjar.
Cada episodi compta amb la participació d'un cuiner o xef llatinoamericà, d’un artista l'obra del qual està vinculada a la cuina, o d’un investigador gastronòmic. Tots comparteixen els seus coneixements del tema escollit. El protagonista del programa pot ser un país, un ingredient, una regió llatinoamericana, una tradició o una novel·la. Però sempre l'objectiu de Sopa y seco serà apropar-nos i difondre d'una manera distesa l'univers culinari llatinoamericà, la varietat i l'exuberància de les gastronomies de l'Amèrica Llatina i seduir-nos amb un nou món de sabors, tant des de la conversa com a través de fragments literaris.
Entra a la nostra cuina i escolta els tres primers episodis de Sopa y seco.
Arepes i ‘sancochos’ a la Colòmbia de Gabriel García Márquez
El blat de moro. Gra sagrat d'Amèrica
Viatge al sud al ritme de l'empanada argentina
Sopa y seco és un projecte organitzat dins del marc de col·laboració de la xarxa de Biblioteques de Barcelona i Casa Amèrica Catalunya.
-Locució i guió: Cristina Osorno Mesa i Julián Figueres
-Control tècnic, edició i amaniment: Albert Fernández
-Màster i estovalles: Julián Figueres
-Selecció i maridatge de textos: Cristina Osorno Mesa