HISTÒRIC DE NOTÍCIES
-
DATA 02/11/2011Aquest dimecres 2 de novembre, a les 19:30 hores, a Casa Amèrica Catalunya (c/ Còrsega, 299. Barcelona), s'ha celebrat l’acte d’inauguració de l’Altar de Morts que, tot seguint la tradició mexicana, cada any s’instal·la a la seu de l’entitat. En aquesta ocasió, l’Altar de Morts de Casa Amèrica Catalunya ret homenatge a “Las Pecanins”, la família que durant dècades va establir un imprescindible pont cultural entre Mèxic i Catalunya. Montse Pecanins, la germana gran, ha participat en la inauguració de la instal·lació, la qual es podrà visitar fins el 10 de novembre.
-
DATA 27/10/2011El músic Paulinho Lemos ha tancat la primera part del cicle de concerts “Música i Societat al Brasil” que s’ha desenvolupat a Casa Amèrica Catalunya durant els mesos de setembre i octubre.
-
DATA 25/10/2011Article del director general de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria, publicat en l’edició del diumenge 20 d’octubre de El Periódico de Catalunya, amb motiu de la celebració d’eleccions presidencials a l’Argentina. “Vint dies abans de la seva presa de possessió com a president, el 5 de maig del 2003, el diari La Nación va donar la seu particular benvinguda a Néstor Kirchner en un editorial: «L'Argentina va decidir donar-se un govern per un any». Vuit anys després, un grup poderós de comunicació i dos periòdics hegemònics, La Nación i Clarín, han seguit picant al Govern en un intent desesperat per influir en els electors i evitar així que l'inevitable triomf de Cristina Fernández aconsegueixi la categoria d'històric..
-
DATA 25/10/2011Nova cita a Casa Amèrica Catalunya amb la companyia italiana Assemblea Teatro, dirigida per Renzo Sicco. En aquesta ocasió s’ha tractat de la interpretació del monòleg “¡Viva la vida!”, una obra de l’escriptor Pino Cacucci dedicada a la figura de Frida Kahlo (1907 – 1954.
-
DATA 21/10/2011La segona sessió del cicle “La cultura del sabor” ha estat dedicada a la relació entre art i menjar, i sobre com la gastronomia ha estat tema recurrent de creació, des dels bodegons fins la irrupció d’instal·lacions i ‘performances’. A la taula rodona hi han participat l’activista cultural mexicana Rosi Morales; l’artista mexicana Tania Candiani, i el curador Carles Poy. L'acte ha acabat amb una degustació de panela.
-
DATA 21/10/2011La performance “Pico de Gallo Sonoro”, obra de l’artista mexicana Tania Candiani, ha tancat la tercera i darrera de las sessions obertes al públic de “La Cultura del Sabor”, jornades sobre art i gastronomia llatinoamericana que es celebren durant tota la setmana a Casa Amèrica Catalunya. A “Pico de Gallo Sonoro” també hi ha intervingut un conjunt de músics mexicans que practiquen l’anomenat ‘son jarocho’, música tradicional pròpia de la província de Veracruz, i s’han recitat unes dècimes, obra de Simao Hernández, que es poden llegir a continuació.
-
DATA 21/10/2011La darrera de les sessions obertes al públic de les jornades sobre gastronomia llatinoamericana “La Cultura del sabor” ha tingut com a protagonista al músic Pere Tapias. Des de fa anys director i presentador de “Tapias Variades”, programa gastronòmic de Catalunya Ràdio, Tapias ha conquistat al públic -que de nou ha omplert l'auditori de Casa Amèrica Catalunya- amb el seu sentit de l'humor i la seva exquisidesa a l'hora de traslladar-lo en forma de cançons a la guitarra.
-
DATA 20/10/2011El Patronat de la Fundació Casa Amèrica Catalunya ha acordat en la reunió celebrada aquesta tarda renovar a Antoni Traveria en el càrrec de director general de l’entitat. Antoni Traveria, periodista de professió, dirigeix la institució, que enguany compleix el seu centenari, des de desembre del 2004 quan se li va encomanar rellançar l’aleshores Institut Català de Cooperació Iberoamericana (ICCI). Sota la seva gestió, al juny del 2006 es va constituir l’actual Fundació Casa Amèrica Catalunya tot integrant l’ICCI i com a hereva de la Casa de América de Barcelona creada al 1911.
-
DATA 20/10/2011Fins a primera hora de la tarda d’aquest divendres 21 d’octubre es pot visitar la instal·lació “Cuina llatinoamericana”, ubicada a l’auditori de Casa Amèrica Catalunya (c/ Còrsega, 299. Barcelona) tot coincidint amb la celebració de “La Cultura del Sabor”, jornades sobre gastronomia de l’Amèrica Llatina. Es tracta d’una cuina única i gairebé irrepetible ja que reuneix estris típics i productes originaris i infalibles de tota aquesta extensa regió, la gastronomia de la qual és considerada com el futur per excel·lència del sector. Hi destaquen, entre altres, un plat amb la imatge de la Sagrada Família, espècies i condiments com ara l’herba mate, la panela, mel de canya o pa de formatge o una màquina per fer truites de blat de moro. La “Cuina llatinoamericana” és una producció conjunta de l’activista cultural mexicana Rosi Morales i Casa Amèrica Catalunya.
-
DATA 19/10/2011La primera de les sessions obertes al públic de “La Cultura del Sabor”ha apuntat a un esdevenir amb moltes expectatives positives per al sector agroalimentari llatinoamericà. “El futur pròxim és seu. A l’Amèrica Llatina hi ha productes espectaculars i molta il·lusió i ganes. Hi ha equip i la gent empeny”, ha assenyalat el xef Javier Torres, qui al costat del seu germà Sergio –tots dos dirigeixen restaurants de reconegut prestigi a Barcelona, Sao Paulo i Rio de Janeiro–, el també xef Isma Prados i el director de la Fundació Kab Ku’h, Quim Capdevila, han intervingut al debat “Cuina i identitat”. A continuació, el públic, que ha omplert a vessar les dependències de Casa Amèrica Catalunya ha pogut gaudir d'una degustació de diferents tipus de xocolates americanes.