Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
19/10/2011 / Barcelona

El futur de la gastronomia és a l'Amèrica Llatina, afirmen els xefs Sergio i Javier Torres i Isma Prados i l'expert Quim Capdevila

La primera de les sessions obertes al públic de “La Cultura del Sabor”ha apuntat a un esdevenir amb moltes expectatives positives per al sector agroalimentari llatinoamericà. “El futur pròxim és seu. A l’Amèrica Llatina hi ha productes espectaculars i molta il·lusió i ganes. Hi ha equip i la gent empeny”, ha assenyalat el xef Javier Torres, qui al costat del seu germà Sergio –tots dos dirigeixen restaurants de reconegut prestigi a Barcelona, Sao Paulo i Rio de Janeiro–, el també xef Isma Prados i el director de la Fundació Kab Ku’h, Quim Capdevila, han intervingut al debat “Cuina i identitat”. A continuació, el públic, que ha omplert a vessar les dependències de Casa Amèrica Catalunya ha pogut gaudir d'una degustació de diferents tipus de xocolates americanes.

Els germans Torres han explicat que es van decidir a obrir restaurants al Brasil perquè la seva relació amb el país sud-americà va ser “una història d'amor” per la “simpatia de la gent” i la “riquesa dels mercats”. “El camí més bonic va ser canviar la mentalitat gastrónomica i ensenyar als brasilers la butifarra, el pa amb tomàquet i la truita de patates”, ha explicat Javier Torres. L'aventura gastronòmica dels dos germans és, no obstant això, bidireccional. “Vam estar anys investigant uns 150 productes de l'Amazones que eren totalment desconeguts per a nosaltres”, ha narrat Sergio Torres qui ha sintetitzat la seva filosofia gastronòmica: “Cuinar amb caviar és molt fàcil. El que importa de debò és fer cuina amb la patata o la sardina”. Per això, també s'han declarat partidaris d'una cuina elaborada amb productes naturals. “Cal ser estacional i menjar els productes de la temporada”, ha manifestat Javier. “Vull tomàquets que facin olor de tomàquets. Cal cuidar al sector petit i humà de l'agroalimentació”, li ha secundat el seu germà Sergio. Per la seva banda, Quim Capdevila, després d'alertar de la vigència a l’Amèrica Llatina d'un model productiu que margina la varietat de productes, ha il·lustrat als assistents a l'acte sobre el treball que la Fundació Kab Ku’h duu a terme per recuperar la varietat criolla del cacau, l'originària d'Amèrica. “Malgrat ser el bressol del cacau, a l’Amèrica Llatina només es produeix el 13% d'aquest producte a nivell mundial i excepte a Colòmbia el seu consum al continent és pràcticament inexistent”, ha informat. I abans de donar pas a una massiva i reeixida degustació de 5 varietats de xocolata preparades per la seva organització, ha advertit: “Només el 8% del cost d'una tableta de xocolata el percep el camperol que conrea el cacau”.