Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar

Mercamèrica. IV Jornades de Gastronomia: Mèxic, del blat de moro a l'insecte (1)

Sessió inaugural de Mercamèrica. IV Jornades de Gastronomia de Casa Amèrica Catalunya. Debat sobre la cuina mexicana amb els xefs Jaime Lieberman i Graciela de León i l'expert en polítiques culturals Carlos Villaseñor. Modera Rosi Morales, especialista en cultura del menjar.

Compra d'entrades

Codi promocional per a descomptes: CAMERICA18 (cal introduir-lo en l’apartat de compra de les entrades, on indica codi promocional)

A dia d’avui, quatre gastronomies han estat declarades Patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO: la dieta mediterrània i les cuines tradicionals francesa, japonesa i mexicana. En aquesta edició parlarem de la gastronomia com a patrimoni cultural, i ho farem amb convidats de Mèxic.

Carlos Villaseñor, consultor internacional en matèria de polítiques culturals per al desenvolupament sostenible, ens guiarà en un viatge de productes, pràctiques alimentaries i rituals per les diverses rutes gastronòmiques de la història i la geografia del món. Villaseñor forma part del grup d’experts del Fons UNESCO de Diversitat Cultural i és soci de la Latin American Studies Association (LASA), entre moltes altres contribucions en entitats internacionals.

Graciela de León és la cuinera principal de La cocina de Graciela del barri de Santa Eulàlia de L’Hospitalet de Llobregat, una petita fonda mexicana que ofereix la cuina de tota la vida: amb gust a casa, a família, a terra natal. Fins ara amb el seu marit Manolo, que va faltar recentment. La seva saviesa ens acostarà a les millors receptes tradicionals de Mèxic: tamales, pozole rojo, ceviche con salsa huichol, tacos, quesadillas, nopales frescos, sopa azteca, de frijol, tostadas, enchiladas verdes y rojas...

Jaime Lieberman, xef del restaurant Spoonik de Barcelona, ens explicarà que la cuina és sobretot una percepció sensorial: parlarem doncs de neurogastronomia, del ple ús dels cinc sentits, de l’estimulació a través de la imatge, la textura o l’aroma... per aconseguir una experiència gastronòmica plena. A més de cuiner, Jaime es fotògraf i artista. Al costat de Jon Giraldo, ha estat reconegut amb el Premi Nacional a la Innovació 2017 (Espanya).

Rosi Morales, especialista en cultura del menjar, moderarà la taula de debat. Ha col·laborat amb diversos projectes i institucions vinculant art i alimentació, entre els quals Sabores y Lenguas de Miralda-FoodCulturaMuseum en 7 ciutats d’Iberoamèrica. Té estudis universitaris en gastronomia i història de l’art i actualment dirigeix La Gestadora, empresa dedicada a la gestació de projectes culturals i socials plantejats des de l’economia circular.

Les IV Jornades sobre Gastronomia de Casa Amèrica Catalunya s’inauguren enguany amb una revisió de la cuina més enllà dels fogons i les receptes, per pensar-la en termes patrimonials, com un conjunt de pràctiques culturals pròpies d'una comunitat i un element fonamental en la construcció d'identitats i tradicions dels pobles.

Compra d'entrades

Codi promocional per a descomptes: CAMERICA18 (cal introduir-lo en l’apartat de compra de les entrades, on indica codi promocional)

Dia / Hora:
11/06/2018, 19:00 H
Lloc:
CaixaFòrum. Avda Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8. Barcelona. Entrada: 4€ (2€ amb carnet Amic de Casa Amèrica Catalunya o codi promocional)