Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar

Presentació de llibre: ‘De América a Europa. Denominaciones de alimentos americanos en lenguas europeas’

Els professors Erla Erlendsdóttir, Emma Martinell i Antonio Torres presenten De América a Europa. Denominaciones de alimentos americanos en lenguas europeas (Iberoamericana – Vervuert, 2017), un llibre sobre el treball de quatre anys entorn del recorregut d'un conjunt de paraules de les llengües taína, caribe, náhuatl, quítxua i aimara que van viatjar a Europa juntament amb els aliments als quals designaven.

En la sessió també intervenen els xefs Jon Giraldo (Colòmbia) i Jaime Lieberman (Mèxic), creadors del restaurant Spoonik, per abordar la importància que té per a la seva cuina creativa disposar dels productes americans fora del seu lloc d'origen.

A més, hi haurà una degustació de Mercamèrica, acció performàtica creada per Casa Amèrica Catalunya amb motiu de les jornades sobre gastronomia llatinoamericana que cada dos anys realitza l'entitat.

Presentar aquesta obra que explica quan van arribar les paraules i quan van entrar als diccionaris és molt més que detallar la labor filològica duta a terme: és esmentar que els primers herbaris van recollir aquestys denominacions abans que els diccionaris; que el blat de moro es va conrear en jardins botànics molt abans que s'apreciés com a aliment humà; que les princeses espanyoles que es van casar amb reis de França van ser decisives per a la introducció de la xocolata en aquest país; o que el cultiu de la patata per a consum de l'home el va impulsar, en diversos casos, un religiós o un polític.

La labor filològica entronca amb la labor de l’etnògraf, de l'antropòleg i del geògraf: els noms seleccionats per a la recerca estan relacionats amb els productes que han transformat l'alimentació europea, fins a tal punt, que molts dels entrevistats poden estar convençuts que l'origen del tomàquet és a Itàlia o que la xocolata té el seu bressol a Suïssa o a Bèlgica.

Activitat organitzada per Casa Amèrica Catalunya amb la col·laboració de la llibreria Altaïr i el restaurant Spoonik.

Dia / Hora:
18/12/2017, 19:00 H
Lloc:
Llibreria Altaïr. Gran Via de les Corts Catalanes 616. Barcelona